Εμβολιασμός των κουνελιών

Ένα νέο εμβόλιο κυκλοφόρησε στη χώρα μας και υπόσχεται υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι των δύο κυριότερων νόσων των κατοικίδιων κουνελιών: της Μυξωμάτωσης (Myxo) και της Αιμορραγικής Νόσου των Κουνελιών (RHD).

Μυξωμάτωση

Η Μυξωμάτωση είναι μια ιογενής νόσος που μεταδίδεται μέσω των ψύλλων και των κουνουπιών. Προκαλεί εντοπισμένες εξοιδήσεις στους οφθαλμούς, τα αυτιά, την κεφαλή και τα γεννητικά όργανα. Τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ενώ μπορεί να καταλήξουν στο θάνατο ιδιαίτερα εάν έχουμε δευτερογενείς βακτηριακές επιπλοκές. Ειδική θεραπεία δεν υπάρχει κατά της νόσου και το πιο αποτελεσματικό μέσο αποτελεί η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού.

Αιμοραγική Νόσος των Κουνελιών

Η αιμορραγική νόσος των κουνελιών αποτελεί μια δυνητικά θανατηφόρο ιογενή νόσο που μεταδίδεται τόσο με την άμεση επαφή των κουνελιών όσο και με την έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα καθώς και από τους ψύλλους. Οι σπασμοί, ο πυρετός και η ληθαργικότητα είναι μερικά απ’τα συμπτώματα της νόσου ενώ η πορεία της συχνά οδηγεί στο θάνατο. Ειδική θεραπεία δεν υφίσταται και για το λόγο αυτό συστήνεται ο προληπτικός εμβολιασμός.

Τα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσει ο ιδιοκτήτης ενός κουνελιού είναι τα εξής:

Όλα τα κατοικίδια κουνέλια κινδυνεύουν απ’τις παραπάνω νόσους αφού η μετάδοσή τους γίνεται και μέσω των ψύλλων και των κουνουπιών.

Ένας και μόνο εμβολιασμός είναι αρκετός για την εγκατάσταση ανοσίας.

Είναι προτιμότερη η πρόληψη μιας και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία κατά των δύο παραπάνω νοσημάτων.

Ενημερωθείτε σήμερα απ’ τον κτηνίατρό σας για να παρέχετε το καλύτερο δυνατό στους μικρούς μας φίλους!

Leave a reply