Τοξοπλάσμωση: Σχέση με τη Δημόσια Υγεία

Η Τοξοπλάσμωση είναι μια πρωτοζωική νόσος που οφείλεται στο Toxoplasma gondii. Τελικός ξενιστής του κοκκιδίου είναι η γάτα ενώ ενδιάμεσοι ξενιστές μπορεί να είναι τόσο ο σκύλος όσο και ο άνθρωπος. Το γεγονός αυτό, καθιστά την Τοξοπλάσμωση σημαντική για τη δημόσια υγεία αφού αποτελεί ζωοανθρωπονόσο. Η μόλυνση ανθρώπων με ικανοποιητική ανοσοαπάντηση παραμένει ασυμπτωματική ή με πολύ ήπια συμπτωματολογία. Αντίθετα οι άνθρωποι με ανοσοανεπάρκεια (π.χ. ασθενείς με AIDS) εκδηλώνουν έντονη συμπτωματολογία της νόσου με πιθανή και την εμφάνιση πρωτοζωικής εγκεφαλίτιδας. Η μόλυνση των έγκυων γυναικών μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή σοβαρές νευρολογικές διαταραχές στο έμβρυο.

Πρόληψη στον άνθρωπο

Η άποψη σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες γατών είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι στην Τοξοπλάσμωση, δεν είναι ορθή. Η άμεση επαφή με τις γάτες δεν εγκυμονεί κίνδυνο μόλυνσης για τον άνθρωπο, αφού ο μοναδικός τρόπος μετάδοσης είναι η επαφή του με τα κόπρανα των μολυσμένων ζώων και μάλιστα μόνο κατά το διάστημα που αυτά αποβάλλουν τις ωοκύστεις του πρωτοζώου στα κόπρανα (3-10 ημέρες μετά τη μόλυνση της γάτας και για 1-3 συνεχείς εβδομάδες). Επομένως είναι πολύ απίθανο να μολυνθεί ο ιδιοκτήτης αν η γάτα του τον δαγκώσει, τον γλύψει ή τη χαιδέψει. Συνεπώς η πρόληψη στηρίζεται κυρίως στην αποφυγή μόλυνσης με ώριμες ωοκύστεις που μπορεί να βρεθούν στο ωμό ή μη καλά μαγειρεμένο κρέας, στα λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί επαρκώς, στο πόσιμο νερό με κίνδυνο ρύπανσης καθώς και στην επαφή με χώματα κατά τη διάρκεια κηπουρικών ή άλλων εργασιών.

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες γατών, θα πρέπει να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους μετά την επαφή τους με την αμμοδόχο και η άμμος υγιεινής να αντικαθίσταται σε καθημερινή βάση καθώς και να αποφεύγουν να ταίζουν τις γάτες με ωμό κρέας (το οποίο ενδέχεται να είναι μολυσμένο με τις ωοκύστεις του πρωτοζώου). Οι έγκυες γυναίκες καλό είναι ν’αποφεύγουν τελείως την επαφή με την αμμοδόχο ωστόσο μπορούν να έρχονται χωρίς φόβο σ’επαφή με τη ίδια τη γάτα, τηρώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής με καλό πλύσιμο των χεριών.

Leave a reply